Særimner

«Fem på»

Sjokolademousse med armagnac og bringebærskum.

11. mars 2010

Vi hadde allerede laget sjokolademousse på sjokolade og vann, og ville utbrodere dette til en rett med noe friskt tilbehør. Det kan synes fristende å bruke Valhrona Manjari eller Guanaja her, men på Viltaften '10 brukte vi 50/50 Freia dronningsjokolade og Freia kokesjokolade 70% og det var overraskende nok en bedre match.


Til 6 personer. 10 hvis del av en stor meny. Skal du bruke frosne bringebær anbefaler vi Valldal.

Mousse:
400g mørk sjokolade
4ss armagnac
4 dl vann
1 pose bringebærdrops.
isbiter

Bringebærskum:
Kremblåser m/nitrogengass
400g bringebær
80g sukker
1ss sitronsaft
1 plate gelatin

Moussen trenger minst 4 timer i kjøleskapet, så start med den. Legg gelatinplaten i kaldt vann. Varm opp 2/3 av bringebærene sammen med litt vann under røring. De skal ikke kokes opp men bør bli 80-90 grader. Press bærene igjennom en sil eller bruk et passérjern og ta vare på saften. Klem vannet ut av gelatinplaten og rør denne inn i saften. Press resten av bringebærene for saft på samme måte og smak til med sitron. Rør inn sukker etter smak. Hvor mye du trenger vil avhenge av hvor syrlige bær du har. Hell den i kremblåseren og tilsett nitrogengass. Settes i kjøleskapet i minst 4 timer.

Varm sjokolade, vann og armagnac sammen til det er helt smeltet. Ha rikelig med isbiter i en stor bolle og hell blandingen over i en mindre bolle som du setter ned i den store. Pisk ivrig til blandingen er stiv. Dette kan ta noe tid. Ikke pisk for lenge, da kan den bli grynete. Når moussen er ferdig kan den fint stå i kjøleskapet noen timer.

Anrett: Knus bringebærdrops og bruk en sil til å skille støvet fra litt større biter. Rør de 0.5-1mm store kornene inn i sjokolademoussen. Ha mousse i en skål og ha bringebærskum over. Bruk ca like mye skum som mousse. Pynt med friske bær. Serveres umiddelbart.