Særimner

«Sommergamme»

Reinsdyrfilét på kantareller rødkål og svisker.

28. august 2007

Retten kom til under harde forhold. Vi hadde ikke gjort grundige nok forberedelser og retten var ikke helt spikret. Den ble laget av det vi hadde.

Under arbeidet med å sette sammen noe tilbehør til kjøttet ble kokken mobbet med julesang under hele tillagingen. Resultatet ble bra, men strengt tatt er det mer høst- og vintermat. Med rødkål, eddik og svisker er juleassosiasjonene ikke så urimelige. Ingen var i tvil om at nå var hovedretten ankommet.


Reinsdyrstek
Kantareller eller annen sopp.
1 Rødkål
2 grønne epler
2 dl svisker
kanel
0,5 dl sherryeddik
hel karve

Sviske og stjerneanis-saus

Pepper og salt.

Legg reinsdyret i vanntett pose i vannbad på 58-60 grader i 2-3 timer. Kjøttet brunes på utsiden etter vannbad før det skives til servering. Alternativt legges steken i ovn og tas ut på 58 grader kjernetemperatur. Resultatet bli da ikke like bra siden temperaturen ikke er like jevn.

Rens kantarellene og brun disse i smør med pepper og salt etter smak.

Finhakk rødkålen og stek i smør til den ser litt blank ut. Tilsett karve og eddik og en teskje kanel. Skrell og del epler i terninger og tilsett disse sammen med finhakkede svisker. Deretter tilsettes vin og kraft i små prosjoner videre under lagingen. Litt justering med eddik og svisker kan også være nødvendig.

Saus: Sviske og stjerneanis-saus

Vi serverte en gratinert potetpancetta til. Gratinerte poteter går også fint. Stek i form uten for mye væske og del i passende biter til serveringen.

Vintips:
Amarone gjør seg her.