Særimner

«Brunost-is med sylteagurkgelé»

Brunost-is med sylteagurk.

08. juli 2011

I mange år har det vært nære på at vi skulle servere en brunostis med sylteagurk som tilbehør. Sommerfesten 2011 skulle det bli - selv om menyen var litt lang som den var, valgte alle å ri kjepphestene sine for å få med sine retter. Syrligheten til agurken matcher sødmen i osten og går også fint sammen på brødskiva. I hvilken form sylteagurken skulle inngå var usikkert til det siste. Puré, coulis, naturell i små terninger eller som det ble - geléterninger. Naturell vil fungere, men da må de røres inn eller drysses over ved servering så de ikke fryser og blir harde krystaller. Skallet bør også fjernes.

Vi brukte oppskriften som vi fant på matbloggen til Nordic nibbler. Denne funker fint, men den er veldig mektig. Smaken er himmelsk og kan brukes sammen med bær.

Med sylteagurk blir retten mer særimnersk. Litt syre gjør seg til denne.


Et glass sylteagurk.
1 gelatinplate pr 2 dl væske.
Vann til gelatinplaten(e).

Isoppskriften finnes her.
Vi brukte innherredsost.

250ml helmelk
200ml fløte
5 eggeplommer
130g sukker
100-120g brunost
½ vanlijebønne.

Isoppskriften er som nevnt over hentet fra "Fru Ingers Brunost is" og lages på følgende måte: Skiv brunosten i melken i en dyp panne. Ha i vaniljefrø i melkeblandingen Varm melkeblandingen langsomt opp under omrøring til nesten kokepunkt og all brunosten har smeltet. La stå til avkjøling i minst 30 min. I mellomtiden piskes eggeplommer og sukker til det blir en luftig blanding. Skjær eggedosisen inn i den avkjølte melkeblandingen. Varm opp blandingen igjen varsomt under omrøring til nesten koking. Hell blandingen i en bolle eller mugge som du etterhvert kan avkjøle i kjøleskap til den er kald Kjør i ismaskin.

Knus agurken og press den gjennom en finmasket sil. En superbag er ypperlig til formålet. Varm opp 50% av væsken og løs opp gelatinplatene (etter at de har fått trukket i vann) Slå væskene sammen og avkjøl i en flat, rett panne slik at geléen blir passe tykk til å lage terninger av. Litt under en 1 cm blir bra. Lag geleterninger og dryss over isen ved servering.

Velbekomme

Vintips:
Is og sylteagurk? Denne nytes best som den er.