Særimner

«Huldra»

Blåbærsorbét med eple, kanel og granbarsmascarpone..

24. april 2012

Suksess med blåbærsorbet sist sommer gjorde at vi ønsker å lage hel dessert bygget rundt dette. Oppskriften ble servert til 11 personer.Denne varianten er laget med rosmarin og med mascarponen som saus, istedet for krem

Denne varianten er laget med rosmarin og med mascarponen som saus, istedet for krem

Sorbet:
600 gram blåbær. Bruk frosne eller skogsplukkede, ikke kultiverte blåbær.
200 gram sukker.
1/2 sitron

Epler:
2 Epler, helst Jazz.
Lønnesirup (Camp)
1/2 ts kanel

Granbarsmascarpone
1 boks mascarpone
20 gram granskudd, evt en litt mindre mengde frisk rosmarin.
Revet skall av en halv sitron.
1ss nøytral olje

Dekor:
Pecannøtter
Sukker

Sorbetbasen bør lages kvelden før. Mos blåbærene (Helst ikke med blender) og passer de gjennom en finmasket sil. Har du en 250 micron superbag er denne ideell for dette. Dette skal resultere i ca 4dl blåbærjuice. Tilsett saften av en halv sitron og 200 gram sukker. Rør til sukkeret er løst. Ønsker du å bruke en stabilisator kan du ta av en mindre mengde av juicen og varme denne separat for å løse opp stabilisatoren. Isåfall tilsetter du sukkeret til den varme mengden for løse det raskere. Sett basen i kjøleskapet over natten, og kjør den i ismaskinen noen timer før servering.

Skrell og del 2 epler og kutt de opp i 0.5cm store terninger. Ha de i en skål og tilsett lønnesirup og rør rundt slik at alle eplebitene er godt dynket. Dryss over kanelen og rør. Tilbered dette sousvide i ca 1 time på 83 grader. Har du ikke sousvide, kan du sette hele skålen med epler på lav temperatur i en stekeovn.

Mos granskudd/rosmarin sammen med 1ss nøytral olje og sitronskallet i en morter og passer gjennom en finmasket sil. Søt med ca 1ss sukker og rør dette inn i mascarponen. Sett dette i kjøleskapet til det skal brukes.

Rist pecannøtter i panne med lønnesirup på vanlig måte.

På tallerkenen: Hakk epleterningene ned til kvart størrelse sammen med pecannøttene. Legg en liten mengde av dette i en flat sirkel på fatet, legg en kule blåbærsorbet oppå. Ved siden av legg en klatt av mascarponekremen, legg ved et par hele pecannøtter. Servér.