Særimner

«Foie gras av and i amaretto»

Andelever i amaretto.

24. januar 2010

Denne retter egner seg som en pre-dessert og ble laget i forbindelse med årsmøte 2010. Det er mektige saker så to terninger som vi har av 3x3x1,5 cm er nok selv om vi har sett at en lignende rett serveres med mye større biter. Ideelt bør man nok kanskje lage rektangulære former langs hele leverens bredde slik at det er lettere å fylle den med balsamicoeddik. Tykkelsen på skivene bør minimum være 1,5 cm. Retten og smakene er vel dels inspirert henholdsvis Massimo Bottura på Osteria la Francescana i Modena og Heston Blumenthals på The Fat Duck, men av to varianter vi lagde var det denne som var mest populær.


1 Andelever (ca 580 gram)
ca 1,5 dl amaretto
2 ts koriander
God balsamico eddik
Isvann

Til krokan
50 gr sukker
0,5-1 dl vann
50 gram skoldede hasselnøtter
50 gram skoldede mandler
1,5 appelsin
1 vaniljebelg
Havsalt etter smak

Knus korianderfrø og mariner andeleveren i korianderfrø og amarettoblanding i kjøleskap i 6-8 timer.Ta ut og tørr leveren og legg den i en plastpose og i vannbad i 55-54 grader i 40 min. Pass på å få ut luften fra plastposen. Etter 40 min legges andeleverposen rett over i isvann. Sett i kjøleskapet og etterfyll med is biter dagen etter. la ligge i 0 grader i ca 2 døgn. Ved servering Skjær ut terninger/strimler, bruk en sprøyte og injiser balsamico eddik langs andeleverstrimlene. Rull bitene i krokan og smak til med salt.

Krokan: Finhakk nøtter og appelsinskallstrimler Kok opp vann, sukker og vaniljefrø og tilsett nøtteblandingen. Kokes inn til tynn, grøtaktig konsistens. Spres på en- non-stick ildfast form og stekes på 200 grader til gyldenbrun farge. Avkjøl og finhakk blandingen til smuler og rull andeleveren i dette.

Vintips:
Sauternes eller gewürstraminer burde gå fint til denne