Særimner

«Fuglekonge»

Rosa stekt tiur med rødvinskokte pærerer, servert med saus laget på storfuglkraft.

20. april 2009

Vi har servert storfugl tidligere, men aldri skrevet ned en god oppskrift på tiur. Denne var tenkt servert tradisjonelt med rosastekte bryst, saus på kraft fra skrog og aromatiske grønnsaker, med tilbehør av frukt og grønnsaker.


Til 10 personer:
1 tiur
1 sellerirot
1 persillerot
7-8 gulrøtter
3-4 løk
4-5 pærer (minst 1/4 per person)
1 flaske hvitvin (kraft)
1 flaske rødvin (pærer)

Skjær ut brystfiletene av tiuren. Resten av kjøtt på skrog, hjerte og lever, tas vare på, og kan brukes i en pate'.

Kraft til saus: Skroget kappes opp i biter med mindre enn 5cm lange beinpiper. Sammen med sellerirot, persillerot, gulrot og løk, brunes dette i langpanne under grillelement. Lett dryss av hvetemel før bruning, gir en fin brunfarge på krafta. Ikke vær redd for god varmebehandling. Et tiurskrog med grønnsaker, krever bruning i to langpanner. Putt alt fra langpannene i en kraftkjele. Fyll opp med vann og vin, og la alt koke i et par timer. Sil av all kraft, og redusert til rundt 1 liter.

Steking av tiur: Vi foretrekker "posesteking". Varm et vannbad til i overkant av 60 gr.C. Legg tiur filetene i brødposer i vannbadet til du er sikker på at kjærnetemperaturen er nær 62 gr.C. Hvis du ikke har termostatstyrt kjele, kan steketemometer brukes i vannbadet. Ta ut filetene, salte og peppre, og brun i varm panne med smør. Filetene bør hvile noen minutter før de skjæres i passe serveringsstykker.