Særimner

«Scotch egg»

Scotch egg.

18. februar 2012

Scotch eggs er en klassisk engelsk picknic rett og er rett og slett ett hardkokt egg pakket inn i kjøttfarse og frityrstekt. Det blir hevdet at varemagasinet Fortnum & Mason oppfant retten i 1738, men kjøttboller med fyll er jo laget til alle tider. Noen av oss kom i kontakt med retten på gastropuben The Hinds Head i Bray utenfor Windsor. Der var eggene perfekte med smilende plomme og vi kunne ikke være dårligere. Eggene kan såklart brukes til picknic, men vi har brukt de som en del av tapas bord. Løkpureen er viktig for resultatet.

Egg,
60-70 gram farse pr egg. Jo bedre kvalitet på farsen jo bedre. Vi brukte farsen til Strøm-Larsen på torshov.
En løk
Litt tørr hvitvin.
Brødsmuler eller griljermel.
Olje til frityr

Varm ovnen til 200 grader og frityroljen til 180-185 grader. Kok eggene i kokende vann i 5,5 minutter og flytt de over i iskaldt vann. Fjern skallet forsiktig og pakk egget inn i et tynt lag med farse. Dette får du till ved å dyppe hendene i kaldt vann før du håndterer farsen. Rull det innpakkede egget i brødsmulene/griljermel og slipp de fortløpende i frityren på 180-185 grader. Ta de opp når de er gyldenbrune og legg på en rist. De er litt skjøre så de må håndteres varsomt fram til neste trinn.

Legg alle de fritterte eggene på en langpanne og kjør de i ovnen i 12 minutter. Du må regne med at en viss prosent vil feile.

Eggene vil ettersteke så begynn å del de etter kort tid og sjekk konsistensen på plommen. Del alle eggene i to og legg de på serveringsfat. En teskje løkpure legges på hvert egg.

Løkpure: Skrell en løk og kjør løken i stavmikser eller blender og tilsett litt vin til konsistensen virker passe.

Farsen kan selvsagt varieres med ulike urter.

Vintips:
En riesling burde funke. Svovelet i egget matcher rødvin dårlig.